Un viatge per la literatura infantil

a Actualitat/Cultura/Tema del mes

Us ensenyem el projecte que s’està duent a terme a l’escola: la maleta de llibres

Dijous 21 d’octubre, ens van convidar a anar a la associació Rosa Sensat per assistir a la conferència que feien sobre un nou projecte: La maleta de llibres. És una maleta, tal com diu el seu nom, on hi ha llibres per nens i nenes d’educació infantil i primària.

Però no són els típics de prínceps i princeses que ens van explicar a tots quan érem petits; sinó uns que narren aventures en les quals s’expliquen els drets dels infants. Aquesta és una manera perquè els nens petits aprenguin els seus drets però sense ser-ne conscients; només llegint i gaudint.

També pretenen apropar la lectura als nens des que són petits. La maleta consta de llibres de tota mena: des de comèdia sense lletres a poemes. Amb això volen que ells descobreixin quin és el gènere que més els agrada.  Tots els llibres, van ser escollits amb cura i mirant-los un per un, per tal de garantir que la maleta sigui perfecta.

El projecte a la nostra escola

Aquest projecte s’inicia a la nostra escola, però passarà per altres. Va tenir una bona reacció per part de les famílies d’infantil, quan en la reunió d’inici de curs, van proposar-ho i els hi van ensenyar que hi havia a les maletes i com seria el projecte.

Va suposar una gran feinada per part del professorat, però és van veure recompensats en veure la reacció dels infants i veure com gaudien. A la vegada tenien por de com tractarien els llibres, si els trencarien o els embrutarien, però res d’això va passar, perquè els nens tracten els llibres amb molt de respecte i amb molta cura. 

Cada setmana, venien unes noies a explicar els contes a infantil i estudiaven la reacció dels nens, i com veien ells les diferents situacions posades a les històries. Feien unes preguntes als infants en acabar cada conte i les seves respostes eren molt curioses i divertides.

Es veien una clara diferència del que sabien sobre literatura al començar i mentre avançava el projecte. Ens van ensenyar un vídeo on es veien les reaccions dels nens.

Contacontes i reflexions

En cap moment es va fer pesada la xerrada, ja que es van encarregar de dinamitzar-la súper bé. Al llarg de les 3 hores que va durar, ens van explicar contes de, per exemple, Gianni Rodari amb el seu llibre Uno y siete.

Aquesta es la portada del llibre Uno y siete de Gianni Rodari

També van demanar un voluntari per sortir i fer un joc mentre explicava la història. Això ho va fer més amè i divertit.

Després van sortir dos representants de l’escola per explicar la experiència: el Marc Moreno, director de l’escola, i la Tània, la tutora de P4.

Van trencar amb la típica manera d’explicar, fent-ho a manera de diàleg, com si fos un teatre. Això va sorprendre als espectadors, que més tard els felicitaven per la innovació. Ens va servir per entendre millor el projecte, ja que, qui millor per explicar-ho que una professora i el director de l’escola?

A part, també vam tenir la oportunitat de reflexionar sobre com ens han explicat els contes tota la nostra infància. De vegades no pensem en el valor dels contes dels nens petits, pero inconscientement estem aprenent moltes coses, i els nens aprenen molts valors, que d’altre manera potser no aprendrien.

La nostra experiència

Ens va agradar molt poder gaudir d’aquesta experiència que ens va apropar al món universitari. Vam tenir l’oportunitat de conèixer gent molt guai, amb la qual vam passar una molt bona estona i ens vam divertir moltíssim.

Si alguna vegada teniu la oportunitat de passar una experiència com aquesta, no la rebutjeu per por o vergonya, perquè podeu descobrir coses molt grans i que us poden ensenyar coses molt interessants.

Per saber més…

https://www.rosasensat.org/

https://www.rosasensat.org/tag/maleta-de-llibres/

Trucar al: 934 817 373

Avinguda de les Drassanes, 3 – 08001 Barcelona

Autores: Sheila Orpez i Lucía Fernández

Hola! El meu nom és Lucía Fernández i sóc una alumna de 4t de la ESO de l’escola Ramon Pont. Quan surti de la ESO, m'agradaria fer un batxillerat humanístic i després fer la carrera de dret o periodisme. El meu temps lliure el paso llegint tota mena de llibres, ja que m’encanta poder evair-me i descobrir les aventures que ens presenten. A part de llegir, també m’agrada veure pel·lícules i sèries.

Hola! Mi nombre es Lucía Fernández y soy una alumna de 4º de la ESO de la escuela Ramon Pont. Cuando salga de la ESO, me gustaría hacer un bachillerato humanístico y luego hacer la carrera de derecho o periodismo. Mi tiempo libre lo paso leyendo todo tipo de libros, ya que me encanta poder descubrir las aventuras que nos presentan. Aparte de leer, también me gusta ver películas y series o, simplemente, hablar con la gente sobre cualquier tema.

Hello! My name is Lucía Fernández and I am a 4th grade student at the Ramon Pont school. When I leave ESO, I would like to do a humanistic high school and then do the degree in law or journalism. I pass my free time reading all kinds of books, because I love to escape and discover the adventures that their present. Aside from reading, I also like to watch movies and series or, simply, talk to people about any topic.