És el Nadal una època cada vegada més consumista?

/
27 views

El Nadal es una época de l’any que compren moltes coses, com ara menjar, roba, dispositius tecnològics o joguines. Les compres de Nadal comencen al mes de novembre amb l’anomenat Black Friday (divendres negre), que ve a ser el dia que inaugura la temporada de compres nadalenques amb importants rebaixes a moltes botigues, tan petites com grans magatzems.  Aquesta és una tradició que s’ha anat incorporant a la nostra societat i que ens arriba dels Estats Units i que allà se celebra un dia després del Dia d’Acció de Gràcies.

Des del nostre punt de vista, considerem que el consum és massa exagerat. Una de les coses que passa per Nadal és que es dispara la despesa de les famílies. Però això també és un aspecte positiu, i és que gràcies al consum s’activa l’economia i el sector del comerç. 

Les companyies de joguines i videojocs són les que guanyen més diners en aquestes èpoques, ja que els pares han de comprar als seus fills i filles joguines seguint la tradició del Tió, el Pare Noel o els Reis.

A causa del Black Friday i el Nadal, puja el doble el consumisme. Per tant, l’economia s’activa força en comparació a les altres èpoques de l’any.

En els últims anys també ha incrementat molt el consum online, sent empreses com Amazon les grans beneficiades d’aquest increment del consum, però creiem que no podem de deixar de banda les botigues petites i els comerços dels barris i de les ciutats a on anem a comprar presencialment, encara que sigui més difícil, sobretot per la situació de la COVID.

Hi ha estudis que diuen que está demostrat que el Black Friday és un engany, ja a que es publiciten com a rebaixes, però realment no ho són. El que fan és pujar els preus abans de començar la campanya de vendes del Black Friday i després els rebaixen deixant així el preu inicial. D’aquesta manera podran obtenir els mateixos beneficis i no els perdran amb el  “descompte”.

De nosaltres depèn el què i el quan volem consumir i a on volem comprar allò que volem consumir.

Redactors juniors

close